dimecres, d’octubre 14, 2009

La caixa s'aprima però encara és (més) tonta

En una casa rural en què vam passar uns dies fa no massa hi havia un moble decoratiu que em va cridar immediatament l'atenció. Un televisor Telefunken com el que teníem a casa quan era petit! Estava col·locat sobre un bagul de fusta rosegada, envellida i flanquejat per dos estris antics de llautó que bé podien ser teteres. Encara que aquest model de televisor sigui de fabricació molt més recent que el bagul o les teteres, la informació arriba al nostre cervell processada de manera similar, tot són antigalles.


Recordo perfectament que era estiu i jo era al poble dels meus avis passant uns dies de vacances. En una de les trucades periòdiques dels meus pares per assabentar-se de si em portava bé o no em van comunicar la notícia: havien comprat un televisor nou... i era en color!!!!! Mare meva, no m'ho podia creure, ja frisava per tornar a casa i veure-la amb els meus ulls! Com veieu a la imatge només tenia tretze botons (menys que anells voltaven per la Terra Mitjana), un per engegar i parar, quatre d'ajustaments (volum, contrast, color i brillantor) i vuit per als canals, dels quals en sobraven quatre! Els que rondeu o supereu la meva edat segur que si no un televisor com aquest en vau tenir un de semblant.

Precisament en aquesta mateixa casa rural un vespre fent una cerveseta tot esperant l'hora de sopar la televisió va monologar amb nosaltres convertint en veritat absoluta allò de que és millor estar sol que mal acompanyat. En només quinze minuts vam ser testimonis de disset accidents mortals de trànsit, una pallissa, tres assassinats de mullers desesperades (si és vostè una dona maltractada truqui al 016) i cinc víctimes mortals de cornades en allò que els nostres veïns anomenen encierros, amb les imatges més sucoses repetides cinc o sis vegades per no perdre pistonada. I això que era la televisió pública, encara que per sort no era la nostra, i no eren les notícies.

Si és veritat allò que la programació la dicta l'audiència, realment la gent vol veure tot aquest plegat de desgràcies? Amb tots els ets i uts? No en té prou amb les de casa seva? És cert allò que la gent està disposada a veure qualsevol cosa mentre no sigui ella mateixa? És la televisió el reflex de la nostra societat? Tan fotuts estem? Reflexionem-hi... reflexionem-hi...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada